Home Reactie op Megastal ontwerp
Reactie op Megastal ontwerp PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henk Cuppen   
vrijdag 30 september 2011 21:58

Een varkensstal met toekomst ?

Vorige week werd in dit dagblad door een Schaykse veehouder vol trots de “varkensstal van de toekomst “ gepresenteerd. Een stal van 1000-1250 zeugen gesloten in een meest milieu- en dierenwelzijn-vriendelijke leefomgeving. Een stal waar op jaarbasis zo’n 30.000 varkens afgemest worden.

De (intensieve) veehouderij is alom bezig om het geschonden imago weer op te poetsen. De veehouders verenigen zich en promoten “zichtstallen, big knuffelen, blij met een ei, stap in de stal”, etc. Deze promo-activiteiten voor deze bedrijfstak zijn a.g.v. overdosering van antibiotica, belastende uitstoot van fijnstof, ammoniak en geur, zoönosen die ziekten van dier tot mens kunnen overbrengen, schaalvergroting , verontreiniging van lucht en bodemwater, verstoring van de mineralenbalans, overbemesting, concentratie van bedrijven in woongebieden, etc. etc. Het ministerie van ELI (Economie, Landbouw en Innovatie) loopt voorop in de promo-campagnes en organiseert /regisseert “dialoog megastallen” en onlangs de ontwerpwedstrijd voor innovatieve en duurzame stallen.

Waarom er zo vol gehouden wordt aan een imago-verbetering van een volledig spoor bijster zijnde bedrijfstak is mij onduidelijk. In deze hedendaagse maatschappij is het een kansloze missie om m.b.v. megastallen op een industrieterrein kiloknallers van plofkuikens of plofvarkens te produceren, waarbij ook nog op elke kilo geproduceerd varkensvlees € 0,25 verlies wordt geleden. De grote partners in de voedselketen (VION) of de hypothecaire geldverleners (Rabo) zullen het juiste antwoord waarschijnlijk wel kunnen geven.

Actiegroep “Groen Graspeel” ( www.loggraspeel.nl) heeft haar bezorgdheid kenbaar gemaakt aan de Landerdse politiek omdat er voor het gebied Graspeel niet één maar zelfs zeven van dergelijke nieuwe megastallen zijn gepland. Indien de “zittende” bedrijven straks ook deze groei-mogelijkheden wordt geboden zal er zelfs een veelvoud hiervan aanwezig zijn en heeft Landerd na de Q-koorts opnieuw haar landelijke primeur met dagelijkse huisvesting van meer dan 100.000 varkens, afgewisseld met duizenden geiten en tienduizenden kuikens en kippen in een beperkt gebied.

In een onlangs gevoerd gesprek met de verantwoordelijke wethouder bleek dat het college van B&W Landerd (nog steeds) geen transparant beleid heeft ten aanzien van het Log Graspeel. Desondanks verlangt actiegroep “Groen Graspeel” dat de politieke vertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid nemen en stelling nemen tegen de ontwikkelingen in LOG Graspeel en de ongebreidelde groei van de intensieve veehouderij in de verwevingsgebieden. Analoog aan “varkens vandaag” wil actiegroep “Groen Graspeel” haar ledenbestand uitbreiden, want zeker hier geldt : Hoe meer hoe beter ! Richt uw reactie aan : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Laatst aangepast op vrijdag 30 september 2011 21:59